zaterdag 9 februari 2013

Sparen betekent niet helemaal niets meer kunnen uitgeven. (jeugd)

                                                                                                                                     
Wil je straks op vakantie, of gewoon shoppen met je vrienden, maar heb je nog niet veel geld, dan wordt het nu tijd om ervoor te gaan sparen.
Dat hoeft echt niet moeilijk te zijn. Je hoeft er in sommige gevallen nog niet eens de deur voor uit.

Je kunt je aanmelden bij sites als:  Euroclix, Geldrace, Moneymiljonair. Door emails te lezen kun je wat geld bij elkaar verdienen. Hoe meer je leest meer meer je kan verdienen, het zijn kleine bedragen, maar alle kleine beetjes helpen.

Als je een website hebt kun je Google adsense of affiliatelinks en banners op je site plaatsen. Bezoekers kunnen hier dan op klikken en hoe meer hier op geklikt wordt hoe groter het bedrag kan worden.
Ook hier geldt, het zijn kleine bedragen, maar alle kleine beetjes helpen.

Zoek een bijbaantje bij de supermarkt bij je in de buurt. Vaak kun je als vakkenvuller terecht.
Je kan ook een krantenwijk zoeken en kranten of folders in de brievenbussen verspreiden.
Dit baantje is wel door weer en wind, dus niet altijd even leuk, maar goed, je verdient er geld mee, en dat is wat de bedoeling uiteindelijk is.

Ga oppassen bij iemand in je kennissenkring of kijk op Marktplaats. Daar is genoeg te vinden. Oppassen is vaak leuk en leerzaam werk.

Zet het geld wat je uiteindelijk hebt gespaard, hoe weinig het in het begin ook is, en waarvan je misschien denkt dat het nog niet de moeite waard is op een spaarrekening. Je krijgt hierover dan ook weer een beetje rente erbij.  Alle kleine beetjes worden uiteindelijk groter.
Wees sterk, en kom niet aan dit geld, want je wilt tenslotte op den duur iets met dit geld doen ( op vakantie, iets leuks kopen, shoppen etc.)

En natuurlijk kun je in de tussentijd de uitgaven die je al deed  blijven doen. Met vrienden gezellig naar de stad, uitgaan, schoolfeestjes, of gewoon ergens chillen.

Probeer niet onnodig te shoppen, vooral niet online,want dan merk je helemaal niet dat er geld weggaat, want het wordt vaak zo van je rekening afgehaald en dan heb je vaak geen overzicht wat je nog over hebt.

Heb je echt dat spel of sierraad of kledingstuk nodig? Koop geen prulletjes, maar kijk in je kamer bij je make up. Zit daar niet al genoeg in, en vaak weet je niet eens meer dat je die mascara nog hebt, die je ooit kado heb gekregen. Leg je sieraden niet in een bak, maar sorteer alles, kettingen bij elkaar, ringen bij elkaar en armbanden bij elkaar. Hang ze op aan een sieradenhanger, die heb je vast nog ergens liggen. Dan zul je vaak merken dat je niet eens wist die je die leuke armband nog had. En je geld dat blijft lekker in je portemonnee, dat heb je niet onnodig uitgegeven aan weer een armband.
Ga ook je kleding in je kast sorteren op zomerkleding en winterkleding en dan op kleur. Het lijkt net of je in een winkel bent en je zult versteld staat, dat je veel van je kleding kunt combineren. Een shirt met korte mouwen ( zomer) kun je mooi met een vest ( winter) gebruiken. Dat scheelt weer onnodig geld uitgeven. Hang alle sjaaltjes die je hebt aan een kleding hanger op kleur, bv. van alle lichte kleuren sjaaltjes naar de donkere kleuren. Je hebt er echt veel, en sommige heb je nauwelijks of nog niet eens gebruikt.

En  jongens, moet je echt weer dat duur spel voor je x-box, playstation of WII kopen, omdat de reclame op tv laat zien, dat het spel nu een hot item is?  Laat je niet voor de gek houden, er zijn genoeg spellen die je al hebt en op internet zijn er genoeg leuke spellen die bijna géén geld kosten.
Of speel het speel bij een klasgenoot, iemand zal hem vast hebben. Het scheelt je weer 30 of 40 euro die je bijna had uitgegeven voor dat spel. Dat geld dat je nog hebt, kun je weer op je spaarrekening zetten voor je uiteindelijke doel!

Natuurlijk kun je nog wel shoppen met je vrienden, maar geef géén onnodig geld uit.

Alle winkels willen maar al te graag jouw hard verdiende geld in hun kassa hebben.

Let erop of je het echt nodig hebt, wat je wil kopen. Of ga naar goedkopere winkels, je hoeft een pen,schrift of etui echt niet bij een boekhandel als Bruna, of Primera te kopen. Daar betaal je zeker meer voor. De goedkopere winkels, zoals de Action , Kruidvat of zelfs de Zeeman verkopen ook veel van deze spullen,en ook van dezelfde kwaliteit maar tegen een veel lagere prijs. En het hoeft echt géén rotzooi te zijn. Ook veel supermarkten verkopen tegenwoordig veel meer dan alleen maar voedingswaar. Ga daar eens kijken.
En er is nogaal schaamte voor bepaalde meiden en jongens om bv. de Zeeman binnen te stappen, maar onthoud dat je véél slimmer te werk bent gegaan dan hen, jij hebt door bij de Zeeman te kopen, nog geld over en zij niet...

Koop ook op school geen eten of in de stad. Je maakt ongemerkt veel geld op. Neem eten (brood) van  huis mee voor op school, vaak verantwoorder (doordat mam's 'verantwoord' ingekocht heeft) en goedkoper.

Ga je op stap? Neem je normaal 40 euro mee en maak je dit ook helemaal op? neem nu maar 30 euro mee. Je hebt dan alweer 10 euro bespaard. Wordt er een vaak onnodige hoge entree gevraagd, ga met je vriendenkring ergens anders heen waar de entreekosten minder zijn, daar zal het net zo gezellig zijn. Je bent tenslotte allemaal bij elkaar om te chillen. Koop geen dure drankjes, je geld is zo op.  Er zijn heus wel goedkopere dranken en zeker net zo lekker. Het gaat tenslotte om de gezelligheid en dat hoeft niet onnodig veel geld te kosten. De garderobe moet je ook al betalen? Doe dan alleen je jas uit, en niet nog een bodywarmer-vestje, daar moet je allemaal dubbel voor betalen, dat is zonde.

Ga je straks in de zomer lekker buiten chillen op een bankje met je vrienden-vriendinnen en je hebt dorst of zin in een ijsje? Koop dan geen drinken of ijs in de tankstation aan de overkant, maar loop ietsje door, naar de supermarkt. Bij de tankstation betaal je al gauw voor 1 magnum rond de 2 euro. Bij de supermarkt krijg je voor ongeveer 3 euro wel 4 magnums. In de aanbieding zelfs nog goedkoper. Een blikje cola bij de tankstation zal gauw 2 euro kosten, in een supermarkt als het in de aanbieding is al voor 1 euro  al 4 blikjes, zoniet dan voor 3 euro  4 blikjes. Dus veel minder.

Stop al het kleingeld die je overal hebt liggen in je kamer, of in je broekzakken, bij elkaar en doe dat ook weer op je spaarrekening. Dat telt ook weer aan.

Je ziet dat hiervoor wel enige moeite voor nodig is en vooral discipline is hierbij erg belangrijk.
Maar voor iedereen geldt ( tenzij je een kind van een miljardair bent)! dat helaas het geld niet uit de lucht komt vallen en ook nooit zal gebeuren.

Als je bij anderen ziet dat wanneer zij in jouw ogen veel hebben, ook zij hebben het in de meeste gevallen op deze manier verkregen. Weten wat de waarde van geld is en er goed mee om te gaan, dus niet zomaar willekeurig uitgeven, maar nadenken of je iets echt nodig hebt. Dan kom je een heel eind.
En vergeet niet te onthouden dat je dit allemaal doet om je vakantie of die andere leuke dingen te kunnen betalen, waarvoor je dit geld opzij zet.
Je zult merken dat wanneer je die discipline hebt en merkt wat het oplevert, je het leuk zal vinden en op die manier waarschijnlijk verder het leven in zal gaan. Ook als je straks alleen gaat wonen, zul je ook zulke manieren moeten zoeken om zo geld te besparen.

Succes met sparen.                        

 

2 opmerkingen:

  1. Ik kan er wel een paar tips van gebruiken, hartstikke bedankt! Zo groeit mijn spaarpotje ook weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb nog een tip voor een goedkope frisdrank zonder suiker. Zet een pot thee met een vruchtensmaak bijv. aardbeien, bosvruchten, mango of wat dan ook. Hoeft niet van een duur merk te zijn. Laat de pot thee afkoelen en zet hem in de koelkast. Je hebt een koele en goedkope frisdrank zonder suiker. Mijn zoon vindt het ook hele lekkere goedkope ijsthee.

    Groetjes,

    Diana

    BeantwoordenVerwijderen