maandag 9 juli 2012

Velen onder ons durven zichzelf niet te zijn

Ik weet nu dat er velen onder ons zijn die zichzelf niet kunnen of durven te zijn. Dat kan op den duur letterlijk + figuurlijk erg pijnlijk zijn/worden.

In principe wordt je geleefd door andere mensen, althans voor degene die niet stevig in hun schoenen staan, door (en daar heb je het weer) gebeurtenissen die zij in het verleden hebben meegemaakt. Dus in principe wordt er dan toneel gespeeld, je gaat je anders voordoen dan je werkelijk bent. Dat is even te doen, maar op den duur komt diegene zichzelf vroeg of laat tegen. Het is nl. niet vol te houden om als een ander persoon door het leven te gaan.

Dat er word beweerd dat mensen het elkaar moeilijk maken, klopt als een bus. Het moet toch niets uit maken, hoe je eruit ziet, doet, functioneert etc. Als iedereen op de gehele wereld elkaar accepteert zoals men is, ongeacht geloof, uiterlijk, bezittingen etc. dan is er toch helemaal niets aan de hand en kunnen we leren om te leven, want dat is het enige wat we moeten op deze aarde. Zo simpel klinkt het.

Men moet met elkaar omgaan om wie men werkelijk is , maar tegenwoordig wordt er helaas gekeken naar wat je allemaal bereikt hebt en dan pas wil men met je omgaan. De maatschappij wordt grotendeels zo staande gehouden door de grote 'meute' ( hier versta ik onder alle mensen die elkaar allemaal naapen, ongeacht zelf een mening te durven /kunnen geven.)

Ik heb in de jaren respect gekregen voor mensen die zichzelf durven te zijn, die niet in een omhulsel zitten. Helaas zie ik die mensen te weinig, althans ik kom ze sporadisch tegen.

Ik was tot 4 jaar geleden ook zo’n persoon die werd geleefd en geen eigen mening kon en mocht geven. (omdat ik dat gewoonweg niet geleerd heb/ meegekregen heb). Wat een gevangen leven heb je dan. Maar geloof me dit hou je niet vol, vroeg of laat barst die bom en dat uit zich dan in depressiviteit, in een isolement leven, zelfs helaas tot zelfmoord…..

In elk geval eindigen veel mensen ( meer als men denkt) bij de GGZ (=Geestelijke Gezondheidszorg). Mensen die de weg kwijt zijn en daardoor de weg niet meer weten of juist wel…. Dat zijn deze groep mensen waarvan bij voorbaat al beweerd wordt door de meute dat zij 'gek' zijn. Zij krijgen bij voorbaat al een stempel. Nee, deze groep zien het leven juist goed. Als je al in grote lijnen niet mee gaat met de meute in welk opzicht dan ook: mening ,uiterlijk, bezigheden rages etc. wordt je al bestempeld, dat je apart bent. Je hoort er niet bij.Ik kan me nu dus ook verplaatsen in al die psychiatrische patienten die vroeger meteen een kalmeringsmiddel ( spuit) kregen als ze zich maar even anders gedroegen, zeiden of de waarheden spraken of dingen meemaakten die zij niet konden plaatsen of relativeren. Elk persoon is natuurlijk anders ,met zijn karakter + wat je hebt meegekregen zowel op negatieve als op positieve vlak. Die patienten werden gewoonweg volgespoten met wat je kunt noemen: 'rotzooi'. Ja, zo werden ze op den duur wel gek! Nogmaals, niemand maar dan ook niemand op de wereld wordt 'GEK' geboren. Gek gemaakt wel...

            Ik zou heel graag willen weten wat je van dit artikel vind en
            daarom erg waarderen als je een reactie wilt achterlaten.

            Dit geeft mij extra inspiratie om artikelen te blijven schrijven.
            bedankt alvast en natuurlijk krijg je altijd een reactie terug.

3 opmerkingen:

 1. hoi,je hebt gelijk…dat wil ik je zeggen….ben 37 maar zit in een slechte fase
  huis kwijt alle matereiele,kind kwijt,veel geld kwijt,baan kwijt,moordneigingen rijker en noem maar op,toch hulp gezocht bij forensche phyatrie,olanzapine 20 mg.down als de pest,slapen veel,hoofd is nu silece…ook nog een drank probleempje litertje per dag…kijk dat doen derde je aan..neee ik doe dit zelf..maar goed…moet verder zal een lange weg worden…bedankt…iwan

  Beantwoorden
  Hallo Iwan,

  Ik wilde je even zeggen dat ik het moedig van je vind dat je je door deze ellende hebt heengesleept en de moed niet op hebt gegeven omdanks al je tegenslagen.
  Je zult steeds duidelijker gaan zien dat het leven nog veel moois te bieden heeft. Maar dat is inderdaad moeilijk te zien als je eerst in zo’n situatie zat. Maar je bent al op de juiste weg, en het zal inderdaad een lange weg worden. Maar dat is jouw investering in het leven.
  Je moet vertrouwen hebben vooral in jezelf, je bent vaak zelf sterker dan je denkt! Uiteindelijk komt alles goed, alleen de weg om ernaar toe te bewandelen, gaat niet zonder vallen en opstaan. Maar dat geldt voor iedereen, hoe mooi het vaak ook aan de “buitenkant” te zien is. En je hebt nog een hele mooie reden om het leven weer goed tegemoet te zien. Je kind… Probeer de weg te bewandelen om je kind weer beetje voor beetje terug te winnen. Dat zal zeker tijd kosten, maar je bent al bij het begin.
  Het gaat je zeker lukken, heb vertrouwen in jezelf.
  Sterkte!

  Mocht ik nog iets voor je betekenen, dan weet je me te vinden.

  groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo,

  Mij is van huis uit ook geleerd om anderen tevreden te stellen en vooral niet mezelf te zijn. Met alle goede bedoelingen, want ik heb toch wel liefde gehad. Riagg, hersenfilmpjes, psychiaters en antidepressiva. Allemaal om mijn eigen ik te onderdrukken. Nu ben ik 42. In 2005 heb ik een hele zware psychose gehad door alle shitzooi in mijn verleden. In die periode wilde ik maar een ding. Weg van hier. Toch heeft deze periode mij inzicht gegeven. Ik ben nu wie ik ben en heb alleen maar vrienden met toegevoegde waarde. Schoonfamilieleden die me leegzuigen en kleineren heb ik aan de kant gezet. Ik heb echt geleerd van mijn verleden.

  Mijn complimenten voor je blog. Ik heb er zelf ook een gemaakt. Het heet www.inzichtkrijgeninjezelf.nl.

  Groetjes,

  Diana

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt Diana,

  Goed van je dat je toch door die zware tijd heen bent gekomen. Je bent nu onbevangen en daardoor vrij.
  Jezelf kunnen en mogen zijn in het leven, dat is zo belangrijk en zo fijn.

  Ik ga zeker je blog bezoeken.

  groeten

  BeantwoordenVerwijderen